Divattrendek követésének kockázatai
A mai világban rengeteg divatdiéta irányzat fellelhető és egyre ritkább az a réteg aki még soha semmilyen divatdiétát nem próbált ki, tehát mondhatni elég sok embert fenyeget egy rosszul összeállított és nem egyénre szabott étrend hosszútávú követése.
Ez a médiának is köszönhető, hiszen nagy reklámértékkel bírnak az egészséges táplálkozásként hirdetett diétás tervek vagy a nagyon alacsony kalóriás étrendek.
A legtöbb ember életmódváltás reményében, vagy ajánlások, influenszer hirdetés miatt kezd bele valamilyen trendi étrend követésébe, ami az esetek nagy százalékában kudarcba fullad.
Eleve minden diéta egy "tól-ig" tartó időintervallumot ölel fel, és a program lejárta után az adott páciens magára marad és visszatér a megszokott kerékvágáshoz, a megszokott étrendhez és ételekhez.
Egy diétánál sokkal jobb megoldás egy életmódváltás, ahol a páciens elsajátítja az egészséges táplálkozás alapjait, áttér egy tudatos bevásárlásra, rendszerezi étkezéseit és megreformálja az elkészítési folyamatokat.
Az, hogy valaki kipróbál például kíváncsiságból egy diétát és sikerélménye lesz benne, eléri a kívánt alakot az ígért hét alatt és utána is sikeresen tartja a formáját, azzal nincs nagy gond.
Akkor van probléma, ha hosszútávon kiiktat bizonyos nyersanyagcsoportokat az étrendjéből trendiségből, internetes fórumok ajánlásai alapján vagy öndiagnosztizálás útján.
Vannak alapvető, tápanyagban gazdag nyersanyagok, élelmiszer csoportok, amiket ha kizárunk és nem pótoljuk a bennük lévő tápanyagokat, vitaminokat, akkor a szervezetünk mikro és makrotápanyaghiányát fokozni tudjuk vagy a hosszútávú alacsony kalóriabevitel lesz negatív hatással a hormonális működésünkre, kognitív funkcióinkra, anyagcserénkre, immunitásunkra.
Sokan tünetek nélkül kizárják az étrendből például a tejterméket, aminek a fő tápanyaga a fehérje, kálcium, b12-vitamin, foszfor, cink.
Tehát ha önmagunktól, gasztrointesztinális panaszok nélkül kizárjuk, többet árthatunk vele, főleg, ha mellé gluténmentesen, tojásmentesen és egyszóval mindenmentesen akarunk táplálkozni.Alapvetően az élelmiszeripar a dúsítással próbálja növelni pl.
A növényi italok kálcium és D-vitamin tartalmát, de pl. sok vegán, növényi termék textúrájához használnak hidrolizált növényi zsírt, pálmazsírt vagy keményítőket, hozzáadott cukrot vagy egyéb adalékanyagot, ami megnöveli a termék zsírtartalmát és energiatartalmát, tehát nem jár sikerrel az, aki fogyás céljából választja.
A növényi italok közül a szója és a borsófehérje alapúak viszonylag magas fehérjetartalommal bírnak, viszont a mandula és rizs alapú italok minimális fehérjét tartalmaznak, ezért nem mindegy milyen célból fogyasztjuk és mit választunk.
Nyilván ha valaki pl. Tejfehérje allergiás, muszáj kizárnia a tejet és tejtermékeket és figyelnie kell egyes élelmiszeripari termékek rejtett tejtartalmát is, mert pl.
A felvágottak, kenőmájasok, egyéb húskészítmények vagy a pékáruk közül is számos verzió (kalács, kifli, briós) illetve a legtöbb félkész, késztermék tartalmaz tejet valamilyen formában.
Sőt, tejfehérje allergiánál a keresztreakció miatt a borjú és marhahús is kerülendő.
Szóval ha az ember öndiagnosztizálást végez és gasztrointesztinális panaszok nélkül mindenmentesen táplálkozik, akkor nagyon figyelnie kell arra, hogy az étrendje minél színesebb, változatosabb legyen, makrotápanyagokban és esszenciális aminosavakban is gazdag legyen, magas rost, vitamin és ásványi anyag tartalom jellemezze.
Erre sokan nem figyelnek, nem nem fogyasztanak elegendő olajos magvakat, hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket.
Illetve a B12 vitamin kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található, így a vegán étrendet követőknek gondoskodni kell a pótlásáról.
Aki már fejben elhatározta, hogy egészségtudatos szokásokat szeretne kialakítani, belső motivációt és késztetést érez az iránt, hogy változtasson az életmódján, szeretne önmagának és szeretteinek egy hosszútávú, boldog és egészséges jövőt biztosítani, annak a legnagyobb segítség nem egy diéta lesz.
A legnagyobb segítség egy egyéni céljainak, egyéni toleranciáinak megfelelő, személyre szabott, sajátos napi ritmusához, napirendjéhez igazodó étrend, melynek alapja lehet akár egy hagyományos, hazai táplálkozás kicsit megreformálva és más ételkészítési technológiákat alkalmazva.
A legnehezebb szerintem elkezdeni és a mindennapos megszokásainkból, napi rutinunkból kilibbenni.
Kapcsolat
Kedves Érdeklődő!
Amennyiben változtatni szeretnél jelenlegi életviteleden, jó helyen jársz!
Az üzenet rovatba kérlek add meg annak a szolgáltatásnak a számát, amelyiket igénybe akarod venni. Alig várom, hogy együtt dolgozzunk!
+36204538464
zovanyigicadiet@gmail.com
